Four of Akebonos partnered breweries in Japan recieved Trophy´s and six where given shiny Gold medals at the yearly International Wine Challenge in London that was held between the 5-8 of April. Besides these prestigous medals we are also very proud of the Silver and Bronze medals awarded to an additional nine breweries in our portfolio; Åke Nordgren - " On behalf of Team Akebono and as Co-chairman of the IWC Sake judges I am very proud and happy for this years results and for the continous hard work the breweries put in their beautiful crafted Sake troughout Japan. We look forward to offer these products to our customers in Scandinavia"

The International Wine Challenge (IWC) owned by William Reed Business Media is now in its 36th year. The IWC is accepted as the world's finest and most meticulously judged wine competition which assesses every wine and sake blind and judges each for its faithfulness to style, region and vintage. Throughout the rigorous judging processes, each medal-winning sake is tasted on three separate occasions by at least 12 different judges and awards include medals (Trophy, Gold, Silver, Bronze) and Commended and Great Value awards. 

During the competition the panels and judges go trough the astoniushing number of 1500 different sake over the course of four days. On the last day the prestigous medals are being decided and weeks after they are annonced to the happy breweries- but only 1 can be the "Champion" of them all and that we need to stay tuned for until the 9th of July when the "Champion Brewery" will be awarded at the yearly Gala Dinner in London. We wish our breweries the best of luck and once again the best of congratulations to all winners of the IWC 2019!

TROPHY
Dewazakura Brewing Co with Tsuyahime Junmai Ginjo
Enoki Shuzo with Hana Hato Kijoshu 8 years old
Heiwa Shuzo with Kid Junmai Daiginjo Sparkling
Fuji Takasago with Yamahai Junmai Karakuchi

GOLD
Kobe Shu-shin-kan with Fukuju Junmai Ginjo Blue
Ichishima with Ginnoyorokobi Daiginjo
Tosa Brewing Co with Keigetsu Junmai Daiginjo Cel 24
Nabedana Brewing Co with Fudoh Junmai Daiginjo
Asahi Shuzo with Dassai 23 Centrifuge
Heiwa Shuzo with Kid Daiginjo Yellow Label
Heiwa Shuzo with Kid Junmai Daiginjo 40
Heiwa Shuzo with Muryozan Junmai Daiginjo

SILVER
Born
Daishichi
Dewazakura
Kamoizumi
Masumi
Tengumai
Aizu Homare
Amanoto


Vill du lära dig mer om den fascinerande risbrygden sake? Är du intresserad av japansk mat- och dryckeskultur?  

Tillsammans med Åke ”Sakemannen” Nordgren och hans "vingman" Dan "Japan" Jay-Olsson anordnar Vinkällan Sveriges enda kurs i WSET Level 3 Award in Sake som sträcker sig över 3 heldagar. Åke Nordgren är VD på Akebono och är en av Europas främsta experter inom området japansk dryck och mat. Han är utbildad Sakesommelier, WSET Level 3 Sake Educator, sakedomare och även utnämnd till Sake Samurai av The Sake Samurai Association i Japan. 

Sake är en historiskt viktig dryckeskategori som både är intressant och komplex att studera, precis som vin, öl och sprit. Kursen är uppdelad i 15 olika delmoment som tillsammans ger dig en komplett översikt av sake, dess tillverkningsprocess och användningsområde. Du kommer att få prova över 40 sorters sake. Observera att kursen är på engelska.

Efter avslutad kurs och godkänd examination får man ett diplom och en pin för att visa på sin kunskap. 

Do you want to learn all about sake – the fascinating beverage from Japan? Then WSET Level 3 Award in Sake is the right choice for you. If you want to know more, contact us at info@vinkallan.se.

Vad kostar det? 9 500:- exklusive moms

I priset ingår material, frukost, lunch, fika och de sake vi provar. 
Anmälningsblankett hittar du här! Maila den sedan till info@vinkallan.se.


Nya lokaler och teamet växer!

Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke ”Sakemannen” Nordgren tillskott i familjeföretaget när man anställer Dan Jay-Olsson ”Dan Japan” som Marketing Director. Akebono växer nu ytterligare i form av nya lokaler och med med siktet inställt på mer kunskap och japansk dryck till inte bara den svenska marknaden, utan även våra andra skandinaviska grannländer.



Ännu en gång kör vi öl & whiskymässan på Nacka strand!

För nionde året i rad ställer Akebono ut på Stockholm Beer & Whiskyfestival (eller öl och whiskymässan i folkmun)

Vi håller som vanligt till i Taste Experience, mässhall 2, längst in. På ena sidan i montern har vi sakebar med massa nyheter och gamla godingar. Mittemot montern kan man njuta av Hitachino Nest Beer i flera olika varianter, självklart säljer vi smarrig sushi och vår nya bok "Sake enligt Akebono"

Välkomna 26-28 septemer & 3-5 oktober. För öppettider & program se http://www.stockholmbeer.se/

KANPAI!