Yakiniku

Yaki betyder grillat och niku betyder kött, oftast menat nötkött. Grillat nötkött i tunna skivor som serveras på en bädd av ris kallan yakiniku donburi. Perfekt som en sista rätt för att få riktig mättnadskänsla.

4 pers

Förberedelsetid: 2 tim
Tillagningstid: 15 min
Färdigt på: 2,15 tim

Ingredienser

600 g entrecôte eller biff, frusen
4 dl goma wakame
5 dl japanskt ris

Gomadare såsen

1.5 dl japansk soya
3 msk mirin
3 msk sake
1 st pressad vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
2 msk strösocker
2 msk sesamolja
sesamfrön till garnering

Gör så här

Låt entrecôten halvtina och skär den sedan i mycket tunna skivor.

Såsen

Blanda alla ingredienserna till såsen och låt entrecôte skivorna marinera i såsen under några timmar i kylen.

När köttet marinerats klart hetta upp en stekpanna och stek köttet utan marinaden på båda sidor under några minuter.

Koka resterande av marinaden i en kastrull tills den blivit tjock i konsistensen.

Häll över såsen på yakinikun.

Servera med kokt japanskt ris, goma wakame, purjolök eller valfria grönsaker.

Servera sake av typ Tamagawa Kimoto till.