Feature-2

Ordlista

Ordlista över japanska råvaror

A

緑茶 Agari ”slang-ord” för grönt te, användes bara på sushibarer, ej i hemmet

アジ Aji taggmakrill (horse mackerel på engelska)

穴子 Anago saltvattenål, grillas nästan alltid

B

弁当 Bento låda av lack eller plast som används vid servering av olika smårätter

麦酒 Biiru öl

Bonito samlingsnamn för olika arter av mellanstora rovfiskar i familjen makrillfiskar

Buri vuxen yellowtail, serveras ofta grillad

Buta fläskkött

C

ちゃんこ鍋 Chanko-nabe japansk gryta med grönsaker och fisk, serveras ofta till sumobrottare som del i deras viktökningskost

茶碗蒸し Chawan Mushi kött (fisk och/eller kyckling) och grönsaker i äggstanning

茶漬け Chazuke enkel japansk maträtt gjord på överblivet ris som man blandar med kokande grönt te eller vatten plus topping

ちらし寿司 Chirashi Sushi ingredienser som placeras ovanpå en bädd av sushi-ris i en skål eller på en tallrik

チーズ Chiizu ost

D

大根 Daikon rättika rik på vitamin C

ダシ Dashi buljong

Donburi maträtt serverad i en skål med ris, olika toppings

E

枝豆 Edamame sojabönor i sitt skal

エビ Ebi räka

F

ふぐ Fugu blåsfisk, mytomspunnen för sitt gift. Dock helt ofarlig att äta på restaurang

ふりかける Furukake olika torkade råvaror som användes som topping till risrätter

G

紅生姜 Gari term för picklad ingefära som används i huvusak till sushi

玄米 Genmai brunt ris

下駄 Geta träplatta som användes i sushibarer som serveringstallrik

ごはん Gohan vanligt vitt kokt ris

ごま Goma sesamfrön oftast med meningen ”vita sesamfrön”

H

はまち Hamachi ung yellowtail, severas ofta som sashimi

Hashi ätpinnar

箸置きHashioki litet föremål att lägga ätpinnarna på

ひじき Hijiki torkat svart sjögräs

ヒラメ Hirame hälleflundra

帆立貝 Hotategai pilgrimmsmussla 

I

一番のだしIchiban dashi första kvalitetsbuljongen, konbu och bonito flingor

タコ Ika bläckfisk som har 10 armar (squid på engelska)

イクラ Ikura laxrom

いりこ Iriko torkad ansjovis

いなり寿司 Inarizushi typ av sushi gjord med friterad tofu ”aburaage”

居酒屋 Izakaya  pub-liknande restaurang som serverar bra sake och olika smårätter, som tapas

J

Jaga-imo  potatis

Ji prefix som används i språket för att symbolisera ”lokalt tillverkad eller fångad”

K

カキ Kaki ostron

カニ Kani krabba

カンパチ Kanpachi mycket ung yellowtail, serveras nästan alltid som sashimi

唐揚げ Kara-age ett sätt att tillaga mat genom att fritera efter att ha mjölat in råvaran

カツオ Katsou fisk, ibland kallad bonito

鰹節 Katsuobushi torkade rökta bonito fisk ”flakes” används bland annat till ichiban dashi

昆布 Konbu havstång, rik på potassium, calcium,iodine & carotene (kelp på engelska)

黒ゴマ Kuro Goma sesamfrön svarta

M 

マグロ Maguro tonfisk

みりん Mirin ljusgul söt smaksättnigsmedel framställt av destillerad alkohol eller schchu koji och ris. Det finns två typer, Honmirin och Mirin fu choumiryou. Honmirin innehåller 14% alkohol och Mirin fu choumiryou som är den vanligaste i våra livsmedels butiker innehåller cirka 1% alkohol

味噌 Miso fermenterad sojabön pasta

N

鍋物 Nabemono japansk rätt som kokas i en gryta som kallas nabe, typ shabu shabu, sukiyaki

Nama ett prefix som används framför ord för att visa att den är rå eller färsk

茄子 Nasu aubergine

納豆 Natto fermenterade sojabönor, stark smak

煮干し Niboshi torkade sardiner, används oftast till att göra buljong

ノリ Nori  torkad sjögräs/alger

O

お茶 Ocha te

おしぼりOshibori liten handuk att tvätta av händerna med före måltiden

おにぎりOnigiri japanska risbollar med noriblad, oftast trekantiga

お新香 Oshinko generall term för blandade japanska pickles

P

パン粉 Panko  japanskt ströbröd

ポン酢 Ponzu japansk citrus

R

レンコン Renkon lotusrot

ラッキョウ Rakkyo picklad schalottenlök, främst använd vid dekoration

S

Saba makrill

サンチョコショウ Sanchopeppar japansk kryddblandning av olika pepparsorter

刺身 Sashimi rå fisk

薩摩芋 Satsuma-imo sötpotatis

Senbei riskakor

Shio salt

塩焼き Shioyaki metod att tillaga maten genom grillning efter det att råvaran täckts med salt

生姜 Shoga ingefära, färsk ingefärsrot

そば Soba bovetenudlar, mörka i färgen

素麺 Somen tunna vetenudlar

寿司秀 Su japansk risvinäger

寿司 Sushi japansk maträtt baserad på ris blandat med vinäger, socker och salt

T

タコ Tako bläckfisk som har åtta armar (octopus på engelska)

Tamago ägg, fast i dagligt tal omelett

唐辛子 Togarashi japansk kryddblandning av sju olika chilifrukter

トンカツ Tonkatsu friterad fläskkarré

チキン Tori kyckling

とろ Toro fet tonfisk, bukbiten (fat belly tuna på engelska)

漬物 Tsukemono japanska inlagda pickles

U

うどん Udon tjocka, vita bovetenudlar

ウニ Uni sjöborre, vanlig topping på gunkan sushi (sea urchin på engelska)

うなぎ Unagi sötvattensål, kallas grillad också för kabayaki

梅干し Umeboshi picklat japanskt plommon, salt och surt

W

和紙 Washi japanskt rispapper

わさび Wasabi japansk ”pepparot”

Y

油揚げ Yakidofu grillad tofu

焼き鳥 Yakitori grillad kyckling på spett

ゆず Yuzu japansk citrusfrukt