Knivar

Japanska kvalitets knivar från MCUSTA ZANMAI by Marusuyo Industry Inc. & NAGOMI Eternal series-3 by Maruboshi Hamono KK finns nu att köpa hos Akebono!

Det finns en anledning att japanska hocho eller köksknivar på svenska, vunnit många erkännanden bland världens ledande kockar om att vara de bästa knivarna i världen.

SEKI City i Gifu prefecture har en lång historia med samurajsvärdssmide och ”craftmanship”. På 1200-talet flyttade den berömde svärdssmeden Motoshige från ön Kyushu till Seki och grundade sitt imperium, mycket för att här fanns de naturliga förutsättningarna såsom bra järnsand, träkol och vatten, alla viktiga ingredienser för ett perfekt resultat. Under Muromachieran 1338-1573 hade över 300 svärdssmeder sina företag här i Seki city. Kanemoto Magoroku och Saburo Shizu var två av de mest berömda. Seki city är än idag en av de ledande städerna för japansk knivindustri, med erfarenheter som gått i arv, men också med mycket ny modern teknologi.

Akebono har nu i samarbete med Hokkai Suisan börjat marknadsföra två olika knivmärken, ZANMAI & NAGOMI. Båda med 33 lagers Damascus-stål. Damascus-stål i knivar innebär en avancerad smidesteknik där man sammanfogar flera lager av olika järn och stålkvalitéer i syfte att erhålla ett blad som har både stålets skärpa och järnets seghet. Om det färdiga föremålet etsas framträder mönstret på ytan. Namnet kommer av staden Damaskus och är främst känt från vikingatiden och japanska svärdssmeder.

Tillverkningen går till så att man tar två eller flera vitglödade stålstycken, där något av dem är mjukt och segt medan ett annat är hårt och sprött, och tvinnar dem tillsammans. Därefter bearbetar man de snodda styckena med hammare så att de ingående delarna förenar sig med varandra. Under detta arbete kommer arbetsstycket att bli längre och smalare. Man värmer på stycket på nytt och viker det på mitten varefter man tvinnar det runt sig själv och bearbetar det på nytt med hammare. Proceduren kan sedan upprepas ett antal gånger. Slutligen har man ett material som är segt och hårt utan att vara mjukt eller sprött.